FAQ - Återförsäljare

 • Medför det någon kostnad att ansluta sig till plattformen?

  Nej, det kostar inget att ansluta sig till plattformen och bli valbar.

 • Hur många artiklar kan man ansluta sig med?

  Det finns inga begränsningar i antal produkter eller tjänster som ni kan ansluta er till, 1 eller 200.000st har ingen betydelse. Fler produkter betyder på automatik att ni oftare blir ett valbart alternativ. Det innebär att ni slipper chansa om vad som bör vara ett intressant sortiment att fokusera på.

 • Vilka uppgifter behöver vi dela för att vi ska kunna komma igång?

  Det enda som behövs är en fil i valfritt format som innehåller SKU, Produktnamn, Lagerstatus, Försäljningspris. Vi tillhandahåller en komplett mall om så önskas. Vi hanterar även alla typer av API om ni har möjlighet till det.

 • Hur ofta kan man uppdatera sitt sortiment?

  Ni väljer själva hur ofta ni vill uppdatera ert sortiment. Ett förslag är att man ser över sortimentet 1ggr per kvartal.

 • Vad är fördelarna för oss som återförsäljare att ansluta oss till plattformen?

  Fördelarna är många, men den i särklass viktigaste fördelen är att ALLTID vara ett valbart alternativför kunden. Dessutom är ni valbar i rätt moment, d.v.s. vid inköpsmomentet. Att ALLTID vara ett alternativ går endast att vara på en neutral och oberoende marknadsplats.

 • Finns det några nackdelar att ansluta sig som återförsäljare?

  Nej, men det kräver att man är duktig på att leverera en helhet och inte bara ett lågt pris.

 • Hur kan vi påverka kundernas omdömen?

  Genom att hålla en jämn och hög leverans i alla moment. Vår rekommendation är att inte enbart konkurrera genom bästa pris, utan jobba istället på att bli bäst på service & support, utbildning samt kompetens. Kollegors omdömen väger tungt i ett investeringsbeslut.

 • Vad kan man göra om någon kund ger oss en riktigt dålig bedömning?

  Skalan är mellan 1 till 5. Får ni ett omdöme som ligger på 2 eller under så kommer ni få chansen att bemöta kunden innan vipublicerar omdömet. Många gånger finns det något som ligger bakom ett lågt omdöme. Vi tycker då det är bra om ni som återförsäljare får en chans att rätta till missnöjet. Alla omdömen över 3 publicerar vi utan diskussion.

 • Kan vem som helst ge omdömen?

  Ja, alla som är registrerade som användare på plattformen kan ge ett omdöme om en produkt, tjänst eller återförsäljare. Man måste vara inloggad för att kunna ge en bedömning. Kunden är inte anonym, utan det framgår tydligt namn & klinik.

 • Går det att marknadsföra sig genom reklam på plattformen?

  Nej, det går inte att marknadsföra sig genom t.ex. banner eller liknande. På uppdrag av Sveriges Annonsörer 2018, så har Novus undersökt allmänhetens inställning till reklam, och resultatet är tydligt. 50 % är ganska eller mycket negativa till reklam. Anledningen är att kunderna är trötta på all marknadsföring och har i vår research varit mycket tydliga med sina önskemål. Inga regler utan undantag, alla anslutna återförsäljare har en egen presentationssida där ni kan lyfta fram era styrkor och vad det är som särskiljer er från övriga. För de återförsäljare som även vill köra en videopresentation är detta fullt möjligt.

 • Hur kan plattformen matcha vårt egna CRM?

  Ett CRM kan vara väldigt bra i många sammanhang och väldigt svårt att matcha i vissa avseenden. Om man enbart utgår från sitt CRM så når man många gånger en bråkdel av den fulla potentialen. Den stora skillnaden på Piqqer och ett CRM är att bli utvald eller själv skapa ett behov hos kunden. Allt handlar om vad man vill uppnå med sina system.

 • Hur kan plattformen matcha vår satsning i ett helautomatiserat datadrivet lead-system?

  Det blir svårt att matcha ett upplägg som en datadriven lead provider tjänst genererar. Vi har valt att lyssna på vad användaren uppskattar och format tjänsten därefter.Kunden vill i lugn och ro kunna surfa runt och jämföra på inför ett beslut. Detta utan att bli kontaktad av en säljare. En större investering är många gånger långsiktig och beslutprocessen är i snitt 12-18 månader. Att behöva stressa fram ett beslut är sällan uppskattat.

 • Hur kan plattformen matcha vår nya och fräscha webshop?

  Grattis till er nya webshop! En uppdaterad och modern webshop är ett bra steg på vägen mot den fulla potentialen. Vårt mål är inte att konkurrera med er webshop utan endast komplettera med fleraffärsmöjligheter. Problemet för en fristående webshop är att skapa trafik, d.v.s. få potentiella kunder att först besökasidan för att sedan skapa ett konto och i bästa fall lägga en order. Alla dessa moment bygger på attni redan är utvalda. Om vi leker med tanken på att ni har marknadens bästa marknad- och försäljningsavdelning, bästa möjliga sortiment, bästa möjliga systemverktygen i form av CRM & Lead Provider, satsar x-antal kronor på Google AdWords, så når ni i bästa fall 25% av den fulla potentialen, dock inte alltid vid rätt tidpunkt, d.v.s. inköpstillfället.Det betyder att en återförsäljare som tror att lösningen är att driva trafik till sin webshop, missar hela 75% av den fulla potentialen bara för att man väljer att fokusera på den egna bubblan. Man kan göra en jämförelse inom B2C och varför t.ex. de stora kedjorna följer varandra när det gäller exploatering. Inte sällan så ser man följande kluster på samma ”försäljningsyta” (Rusta, Ö&B, Biltema, Jula) – (Clas Ohlson, Teknikmagasinet, Kjell & Co) (Mc, BK, Max, Sibylla) (ICA, COOP; Willys) Svaret en mycket enkelt, de vill vara valbara vid rätt tidpunkt. Hade de istället fokuserat på den egna bubblan och inte exponerats i rätt sammanhang, hade vi troligen sett en helt annan utveckling av dessa kedjor.

 • Hur kan plattformen matcha Google Analytics?

  Då vårt enda fokus är att göra er återförsäljare valbara så skiljer vi oss från Google Analytics. Vår existens bygger på att det genomförs faktiska affärer via Piqqer, vilket betyder att vi måste leverera statistik och data till er som främjar er utveckling. Genom plattformen har ni tillgång till vilka produkter och produktgrupper som är de mest efterfrågade just nu. Informationen underlättar mycket för en produkt- och eller försäljningschef och ni slipper gissa vad marknaden efterfrågar. Ni får även information om vilka jämförelser ni är med i på plattformen.

 • Tänk om plattformen endast används för att pressa priserna?

  Idag finns det två grupperingar av återförsäljare. En grupp har valt att ta ett första steg att bli transparent och därmed visa sina försäljningspriser utan att kunden behöver vara inloggad. Den andra gruppen har valt ett slutet system, d.v.s. det krävs att du som kund loggar in. Självklart genomförs jämförelser redan idag genom att klinikerna sitter med 3-4 olika webshopar. Tänk att lägga denna jämförelsetid på t.ex. tandblekning istället? Priset är en faktor i valet av återförsäljare, men detta kommer faktiskt mycket längre ner på önskelistan än vad man kan tro. Faktorer som skattas högre än pris är följande; 1: Leveransprecision, 2: Tillgänglighet, 3: Omdöme från kollegor, 4: Bemötande,5: Återkoppling oavsett besked 6: RMA-Hantering, 7: Kompetens, 8: Pris. Den återförsäljare som enbart fokuserar på pris och inte levererar övriga delar riskerar att få låga omdömen från branschen och därmed färre antal affärer.Tänk också på vad det kostar att förlora en affär och titta inte bara på marginalkronor eller än värre%. Smartare att ha något lägre marginaler och stora volymer, istället för tvärtom. När volymerna ökar så kan ni istället jobba med marginalerna gentemot tillverkarna.

 • Hur kan plattformen matcha våra inarbetade relationer som säljarna har med kunderna?

  En personlig relation är alltid bra att ha med sina kunder. Piqqer ersätter inte den personliga relationen, utan kompletterar den. Viktigt är dock att man förstår att man hela tiden måste tillföra ett värde för kunden, detta oavsett om man har en relation eller ej. Er närvaro på Piqqer frigör tid för säljaren att jobba mer med de mjuka värdena som kunderna efterlyser och uppskattar.

 • Vi har alltid jobbat med rabatter och bonusar gentemot våra kunder, hur fungerar det på plattformen?

  Om ni vill ge rabatt på ett inköp så reglerar ni det direkt med kunden som vanligt, troligen 1ggr per år.

 • Vem fakturerar kunden?

  Återförsäljaren fakturerar kunden.

 • Vem levererar kunden?

  Återförsäljaren levererar kunden.

 • Kan man som återförsäljare själv lägga in produktbeskrivning?

  Vi använder uteslutande tillverkarens produktinformation, allt för att undvika dubbelarbete samt eliminera feltolkningar av tillverkarens varumärke eller budskap. Detta är också ett direkt önskemålfrån tillverkarna. Ni kan dock lägga till metadata, d.v.s. om ni erbjuder extra bra garanti, service eller liknande.

 • Vad gör kunden vid en reklamation?

  Precis som vanligt så kontaktar kunden er återförsäljare.

 • Hur hanterar vi produkter som kunden vill returnera?

  Precis som vanligt så kontaktar kunden er återförsäljare.

 • Varför finns det ingen reklamplats på plattformen?

  Vi tror att användarupplevelsen blir betydligt bättre med en reklamfri handelsplats. Kampanjer och erbjudanden har vi istället samlat under rubriken kampanjer. Kunden väljer då själv om man vill ta del av reklamen eller inte.PS: På uppdrag av Sveriges Annonsörer 2018, så har Novus undersökt allmänhetens inställning till reklam, och resultatet är tydligt. 50 % är ganska eller mycket negativa till reklam.

 • Finns det någon risk att inte ansluta sig till plattformen som återförsäljare?

  Då vi är part i målet så är det självklara svaret JA :) Nej, oavsett vad vi på Piqqer tycker eller tänker så är det marknaden som avgör vad som fungerar eller inte. En sak som är säker är att man idag vill kunna agera på samma sätt professionellt som vi gör privat. Idag är man som privatperson van att använda diverse tjänster för att genomföra sina ärenden. Det mesta är mycket tillgängligt, tydligt och enkelt att genomföra. Med tjänster som t.ex. Spotify, Trivago, Google och Pricerunner har vi som privatpersoner blivit merupplysta och kunniga. Dessa tjänster har format vårt beteende, och idag vet vi vad man kan kräva för upplevelse. Den största bristvaran hos alla idag är tid. Det betyder att man generellt strävar att hitta lösningar som genererar mesta möjliga effekt på så kort tid som möjligt, detta oavsett vad ärendet gäller. Istället för att lyfta riskerna så vill vi istället lyfta de uppenbara fördelarna med att vara ansluten. ALLTID ett valbart alternativ, dessutom vid rätt tidpunkt. Ett antal steg mot den fulla potentialen jämfört med att stå utanför. Klassas som en modern och transparent återförsäljare som tål att jämföras. Klassas som en återförsäljare som har lyssnat på vad marknaden efterfrågar. Då tid är den största bristvaran även hos klinikerna så uppskattas det mycket om kliniken kan genomföra samtliga inköp vid ett och samma tillfälle. I genomsnitt använder en klinik sig utav 3-4stolika återförsäljare för att genomföra sitt kompletta inköpsbehov. Detta är fullt naturligt då ingen återförsäljare är eller kan vara en så kallad ”One Stop Shop”. Med Piqqer ökar chanserna att kunna genomföra hela sitt inköp vid samma tillfälle, detta då kliniken kan handla från obegränsat antal återförsäljare och produkter i samma varukorg.Är man då inte ansluten som ett valbart alternativ, så finns självklart risken att man tappar både affären och kunden. Det tråkiga är självklart om det är en befintlig kund man förlorar.